De Tijd staatstil
Home
Omhoog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“De tijd staat al geruime tijd stil in Heksenberg-Heerlen”

Kerktorenuurwerk blijft op half zes staan, maar slaat wel op hele en halve uren

Al geruime tijd staat in de Heerlense wijk Heksenberg de tijd stil. Althans zo komt het bij de bewoners over. Wat is het geval? Zoals bekend bezit deze wijk gelegen aan de Heerenweg een monumentale kerk onder de benaming R.K Kerk St.Gerardus Majella, vernoemd naar de Italiaanse patroonheilige Gerardus Majella. Genoemde kerk is, o.l.v. bouwpastoor Honee, gebouwd in 1936 met  Neo-Romaanse invloeden naar ontwerp van architect Alfons (A.J.N.) Boosten. De  aannemer was de heer J. Heijnen. Het ontwerp van de kerk wordt gekenmerkt door het gebruik van geometrische figuren. De kunstenaars Charles Eyck, Joep Nicolas, Charles Vos, René Smeets, Gisèle Waterschoot van der Gracht en Suzanne Nicolas hebben een belangrijk aandeel gehad in de verfraaiing van de kerk welke onder nummer 512778 Code 6414AC-00045-01 als Rijksmonument staat ingeschreven.

 Nu heeft uiteraard de kerk ook een toren, in 1991 nog gerestaureerd, met daarop aan alle vier zijden het torenuurwerk. Voor de inwoners van Heksenberg hét grote “baken” met betrekking tot de dagelijkse en nachtelijke tijdwaarneming. Maar al geruime tijd laat het torenuurwerk de bewoners van Heksenberg in de steek. Een gemis alom dus. Natuurlijk wilde we weten wat de oorzaak hiervan is. Navraag leert dat in eerste instantie het totale torenuurwerk, tijd aanduiding en het slaan, verstek liet gaan. Daarop heeft het kerkbestuur een firma de zaak laten onderzoeken. Bewerkstelligd kon worden dat op hele en halve uren het uurwerk wel precies slaat, maar de wijzers helaas blijven stil staan op half zes (zie foto). Het blijkt dat reparatie een zeer kostbare aangelegenheid is. Of hiervoor gelden op dit moment evt. beschikbaar zijn kon niet worden aangegeven. Wellicht een tip zou kunnen zijn dat een sponsor zich over de kosten wil ontfermen of de inwoners genegen zijn om een extra bijdrage te doen. Dit kan op rekeningnummer evt. NL94 RABO 0172401119
 Maar vooralsnog blijft in Heksenberg, hoe vervelend ook, “de tijd stil staan” en kan gekscherend aangegeven worden dat de Heksenbergse inwoners niet “ouder” meer worden.

Tekst/foto: Callie Steijaert

 
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 02-nov-2015 23:20

 

www. gnsystem.nl

   
Terug naar
boven / index